Geri git   CurcunaForum.Org > Bilgisayar - İnternet > Donanım - Yazılım
Kayıt ol Yardım Topluluk

Donanım - Yazılım Donanım ve yazılım bilgileri.

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 02-25-2007   #2
Profil
Üye
Avatar Yok
 
Üyelik tarihi: Feb 2007
Bulunduğu yer: GüneyDoğu Anadolu
Yaş: 37
Mesajlar: 467
Üye No: 17

Seviye: 20 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Canlılık: 0 / 475
Çekicilik: 155 / 25281
Tecrübe: 1

Teşekkür

Teşekkürler: 0
0 Mesajina 0 Tesekkür Aldi
Rep
Rep Puanı : 674
Rep Gücü : 25
İtibar :
ondokuzmayıs is a splendid one to beholdondokuzmayıs is a splendid one to beholdondokuzmayıs is a splendid one to beholdondokuzmayıs is a splendid one to beholdondokuzmayıs is a splendid one to behold
Standart

IDE ve SCSI



Eger ev ve ofis işleri için bilgisayar başındasanız IDE bir sabit disk işinizi görür. işiniz gereği disk erişimi ve fazla işleriniz varsa yoğun olarak çalışıyorsanız SCSI ler işinizi görür. SCSI ler IDE disklerden ortalama %20 daha hızlıdır.




Sabit diski nelerden korumalıyız?



En başta düşürmekten , çarpmaktan , üs üste konmaktan , elektriklenme olan bir yerden yani statik elektriklenmeden, zorlayarak kablo baglantısı yapmaktan, gibi seylerden korumalıyız.




Cdrom Sürücüsü



Cd-rom sürücüleri disklerinde sayısal bilgi okuyan bir cihazdır. müzik setinde calınan cd'lerle aynı boyuttadır. Bilgisayar verisi buluan cd'ler müzik setinde kullanılamaz. Ama müzik setinde kullandığınız cd'yi bilgisayarda kullana bilirsiniz. veri bulunan bir cd'de ortalama 650 MB kapasitelidir. Günümüzde piyasada bulunan Cd'lerde oyun , program arsivi , ansiklopedi... olarak kullanılmaktadır. Müzik cd lerin ve veri cd lerin veri tipleri farklıdır. CD-R sadece okuna bilen bir tek sefer yazılabilen cd'lerdir. CD-RW tekrar yazıla bilendir. ilk cd-rom sürücüleri 2X olarak piyasaya cıkmıştı. günümüzde ise 32X cd-rom sürücüleri satılmaktadır. CD-RW cihazları ise bilgi kaydetme islemi yapa bilen cd-rom sürücüleridir. CD-R ise sadece okuma yapar. Cd'ler lazer ışınıyla calısmaktadır.




Ses Kartları



Ses kartı bilgisayara ses kaydetme ve calmasını saglayan bir karttır. Sesler bilgisayara kayıt edilirken sayısal olarak gerçekleşir. sayısal olarak gerçekleştirmesi ile ekranda sesi istediğimiz gibi parçalamamız efekte vere bilmemizi veya diske kaydetmemize imkan verir. Sayısala dönüştürme işi ne kadar iyi yaptığımızıda 16 bit 44.1 Khz Stereo gibi ifade edilir. Ses kartlarını MDI denilen müziğin notalar halinde çalma işleminide ses kartı yapar. ayrıca profesyonel olarak mdi müziği ile ilgilenen kimseler mdi portuna mdi klavyesi baglayarak mdi kayitlarımızı bilgisayar destekli yapmış oluruz. Yeni Bir ses kartı alınacak ise endüstri standartına uygun olması gerekir. uygun olursa oyun ve programlarda ses kartı proplemi azalacaktır. ayrıca dos oyunları ile windows kendi sürücüleri ilede uyum sağlayacaktır. windows ortamında oyun oynama hevesininiz varsa Direct X uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Direct X bir ara birimdir. Direct sound 3d ise seseleri her hangi bir yönden geldiği hissi verir. ileri yıllardaartık ISA yuvaları kalmaya bilir. PCI yuvasına takılan bir ses kartı almanız sizin açınızdan daha iyi olur.




Bilgisayar acilirken gelen Beep Seslerinin anlamlari (Award Bios)



1 biip Sesi : Refresh hatasi Ramlar yerlerine dogru oturmadi.
2 biip sesi : parity hatasi ramlar yerine dogru oturmadi.
3 biip sesi : ayni 1 beep ve 2 beep gibi
4 biip sesi : Timer entegresi bozuk Ramlarin yerlerini degistirin yinede duzelmesse ana karti degistirin
5 biip sesi : CPU Hatasi : islemciyi dikkatlice dogru takin
6 Biip sesi : Adres Hatti A20 calismiyor bios'a girip Gate A20 secenegi proplemi cozer.
7 biip sesi : Ne oldugu belli olmayan hata
8 biip sesi : Grafik kartini bellegi Bozuk
9 biip Sesi : Romdaki Checksum Belli degil bios'u guncelenecek
10 biip sesi : CMOS bellegi bozulmus bios'a girip "save and exit" ; secenegi ile verileri yeniden kaydedin.
11 biip sesi : Durum Vahim bozuk cache bellegi bellek modullerinin yerlerine iyi oturup outrmadigini kontrol edin. cache lehimliyse ana karti degistirin.


Bilgisayarinizin Setup koydugunuz Bios sifresini Unutmussanız Korkmayin



Award Bios icin Gecerlidir : AWARD_SW , ALFAROME , BIOSTAR , j262 , SKY_FOX, HLT , SER , eger ki yine acilmiyorsa Bilgisayarinizin Ana karti uzerinde bulunan pili sökün bir muddet bekletin . yine olmuyorsa Rom'u sokun. Bir muddet sonra tekrar takip bilgisayarinizi acin password sormadan setup'a girecektir. ama butun ayarlar degismistir. bu ayarlari tekrar ayarlayin. Ama Daha önceden bu setup ayarlarınızı bir kenara not alın.




Bios SETUP'taki Virus Warning ne anlam ifade eder



Virus Warning anlami sabit diskin boot sektorunu girmeye calisan viruslerin boot sektoro girip girmemesini (bios'un sizi uyarıp uyarmaması) (ON , OFF) Setup'taki secenegi ON yaparsaniz boot sektoro virus bulasmaya kalktiginda size uyari mesaji gelir.bir bakima sabit diskinizi korur. boyle bir durum meydana gelirse bir veya bir kactane anti-virus programlariyla bilgisayarinizi tarayin. Sabit diskinizi formatlamdan once , Windows 95 , Windows 98 , Fdisk /MBR yapmadan once Setup'tan Virus Warning (virus alarmını) bu secenegi OFF(DISABLE) yapmayi unutmayiniz.




Setup ayarlarinizda bilgisayarinizin Performansini arttıran ayarlar



CPU internal ve External Cache: Bu iki secenek ENABLE olmasi lazim eger olmazsa bilgisayarinizin hizi cok yavas olacaktir. External Cache II: Bios'ta External Cache icin Write back veya WriteTrough seceneklerinin birini secmek mumkunse Write Back'ı secin Bilgisayariniz boylece cok hizli calisacaktir. Quick Power On Self Test : Bilgisayarinizin daha hizli acilmasini istiyorsaniz bu secenegi ENABLE yapin bilgisayar acilirken bazi testleri pas gececektir. ornegin memory testi gibi eger bilgisayarinizda bir kitlenme meydana gelirse bu secenegi iptal etmeniz lazim. Video Bios Shadow ve System Rom Shadow : Shadow fonksiyonu ile bios verileri yavas rom alanindan hizlica ram'a kopyalar. ornegin grafik kartinin rom bellegi genelde 170 ns. ile calisir. anabellek ise 60 ns. vya 70 ns ile. bu secenek enable olursa grafik karti daha yavas olan Video Bios'a degil daha hizli olan anabellegin adresine erisecektir. Shadow XXXX : Video Bios System ve System Rom...ekleme yapılacak.




Geçmişten Günümüze Bilgisayar



Ana Hatlarıyla Bilgisayar bilgi işleyen bir araçtır. Bilgisayar temel olarak toplama, çıkarma , çarpma , bölme , üst alma , mantıksal karşılaştırma yapan elektronik bir alettir. Bilgisayar teknolojisi 1940 yıllarda ortaya cıkmaya baslamıştır. M.Ö 4000 yılına dek götürebilir. ilk çıkan bilgisayarlar miladi olarak 1940 yıllarda çıkmıştır. 1950-1958 yıllarında bilgisayarlar askeri sahalarda kullanılırdı. kullanılmasının amacıda denizaltılarının sifrelerini çözmek ve bombalarının atış yörüngelerini belirlemek içindi. bunların ağırlıkları 25-30 ton ağırlıklarındaydı. 1958,1964 yıllarında bağımsız makineler ve programlama diileri ortaya cıktı. 1965 1971 bilgi işlem merkezleri kurulmaya basladı. ABD cesitli birimlerinde kullanmaya basladı. Kişisel bilgisayarlar 1970 'li yılarda ortaya cıktı. Pc nin babası olarakta IBM PC bilinir. Günümüzde bilgisayarlar öyle yaygınlastı ki iş hayatımızdan evimize kadar girdi. Bilgisayar Temel olarak özellikleri Bilgisayar Elektronik bir alettir. Aritmetik işlemler yapar. Veri saklar , programları işlete bilir. işlem sırasını otamatik olarak değiştire bilir.... Bilgisayar tek basına hic bir islem yapamaz.Bilgisayar programları bilgisayarın elektronik aksamı kadar cok ömemlidir. program, sistem olmadan bilgisayar hiç bir ise yaramaz. sistemlerde bir program sayılır.
__________________

Click the image to open in full size.
ondokuzmayıs is offline ondokuzmayıs isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.   Alıntı ile Cevapla
 

Etiketler
bilgileri, donanim, genel


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.